Celem poddziałania 2.3.2 POIR jest stymulowanie współpracy pomiędzy sektorem nauki i gospodarki. Finansowanie obejmuje usługi realizowane przez jednostki naukowe na rzecz przedsiębiorstw z sektora MŚP. Usługi te powinny przyczyniać się do rozwoju innowacyjnych (nowych lub znacząco ulepszonych) wyrobów, usług, technologii produkcji lub projektów wzorniczych. Przez opracowanie nowego projektu wzorniczego rozumie się opracowanie cech technicznych, użytkowych i estetycznych wyrobu zmierzające do wprowadzenia go do obrotu. Instrument będzie promował włączanie w proces tworzenia nowych wyrobów i usług ich końcowych użytkowników (user-driven innovation), w celu zbadania odbioru rynku na projektowane innowacje (proof of market).
Wykonawcą usługi na rzecz mikro, małych i średnich przedsiębiorstw mogą być jednostki naukowe, o których mowa w art. 2 pkt 9 lit. a-f ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki (Dz. U. Nr 96, poz. 615, z późn. zm.), które posiadają przyznaną kategorię naukową A+, A albo B, o której mowa ww. ustawie oraz posiadają siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Typy projektów możliwe do realizacji:
usługi badawczo-rozwojowe polegające na opracowaniu:
Usługi mogą dotyczyć innowacji nie technologicznych (usługi dotyczące innowacji marketingowych i/lub organizacyjnych), jeśli będą towarzyszyły usłudze, o której mowa w pkt a) lub b) powyżej.
Minimalna wartość wydatków kwalifikowalnych projektu wynosi 60 tys. PLN.
Maksymalna wartość wydatków kwalifikowalnych projektu wynosi 400 tys. PLN.
Maksymalny poziom dotacji
Beneficjentami poddziałania 2.3.2 bony na innowacje dla MŚP będą: mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa.
Planowany termin naboru wniosków: 6 czerwca 2016 r. – 30 stycznia 2017 r.
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".